Have indretning


Jeg har været i haven her i går og i dag, i går en 5-6 timer, i dag kun et par timer, jeg skal passe på ikke at overbelaste kroppen, mit arbejde er i forvejen fysisk hårdt, og jeg kan godt mærke havegraveri i de muskler der i forvejen er lidt overbelastede.

I går fik jeg vendt jorden i størstedelen af den ene side af køkkenhaven, den jeg primært har brugt tid på at anlægge. Jeg mangler nu ikke så meget i den side, regner med at blive færdig den her uge, hvor jeg møder 6:30, har fri 14:30, og kan køre direkte i haven efterfølgende.

Derudover flyttede jeg asters jeg købte sidste år, de er 2 årige, og burde komme i år, og de har da også små spirende blade. Jeg har sat dem foran den forreste sommerfugle busk. Og så flyttede jeg persille og rosmarin hen til det bed hvor jeg ønsker krydderurter. Og så flyttede jeg en lupin i anden side af køkkenhaven, der står flere, sådan lidt tilfældigt. Da der i forvejen står en i hækken ved indgangen flyttede jeg en lupin hen til lige efter indgangen, det passer meget godt til et lille lupin bed som tydeligt kan ses når folk passerer ude på grusvejen.

Jeg har brugt en del tid på at hakke og plane jorden på stierne mellem bedene. I går købte jeg græs, og jeg ønsker at så græs hurtigst muligt på de stier, ellers bliver det lidt svært at tilgå bedene, hvis græsset ikke er vokset op endnu. Jeg regner med at smide frøene ud i løbet af den her uge, måske først næste weekend. Når græsset først er vokset op gør det også køkkenhaven lidt pænere nu, hvor der bare er bar jord over det hele.

Og så lagde jeg i dag et bredde til næste bed, hvor jeg vil have ærter. Jeg er nød til at lægge det brædde, da det vil være dertil at græsset kommer til at være.

Og så er jeg begyndt at lægge fliserne til min terasse i hjørnet, so far er jeg rimelig godt tilfreds med resultatet, det ser rimelig plant ud.

I det forreste smalle bed er det meningen jeg vil have radisser og gulerødder. Lige nu har jeg tulipan løg og andre løg, men dem tager jeg op når de er afblomstret og sætter dem i potter.

I de 3 næste bede bliver det tættest på terassen til krydderurte bed, det mellemste bliver med sommerblomster, og det tættest på stien ned gennem haven bliver med kartofler. Ikke verdens største kartoffelbed, men jeg er single, og der er grænser for hvor mange kartofler jeg spiser.

Alt i alt er jeg godt tilfreds med hvordan tingene skrider fremad, og glæder mig til jeg skal igang med den anden side af køkkenhaven.

Socialisering

Som jeg måske har nævnt før i den her have dagbog, så ligger min have på hjørnet af 2 grusveje i kolonihave området, den ene vej fører direkte ud af området, og modsat udkørslen fører den til 2 gå/cykelstier, hvilket betyder der er et væld af mennesker der passerer min have når vejret er godt. I går tror jeg der var mindst 50 der passerede.

På et tidspunkt jeg står og arbejder i køkkenhaven ser jeg et ældre ægtepar komme gående med en ung knægt, manden vinker, jeg vinker tilbage, igen og igen når nogen passerer i biler, hvilket typisk er folk der har have i området, så vinker de til mig, og jeg vinker tilbage, selvom jeg ofte ikke lige kan se hvem det er, og ikke sikkert jeg kender dem overhovedet. De 3 går så ned af grusvejen der passerer min køkkenhave og fører ind i haveområdet, og da de er ude foran min have siger manden – Hvad søren, er det dig knægt!? Det er Per, en måske 60-65 årig gut fra arbejde som altid hilser mig ala – God dag unge mand! Vi får os en lille snak, han spørger hvor længe jeg har haft haven, nok fordi han kan se mit anlægsarbejde som ligesom indikerer jeg ikke har haft den så længe.

Senere passerer en ældre dame med en hund, jeg siger hej, hun siger hej tilbage, og stopper så og siger – Nå du er i gang med at anlægge… Hvad hedder det… (højbede), jeg svarer – nah det er nu mest bare for at indramme mine bede, da jeg ellers er et rodehovede og ikke kan huske hvad jeg har sat hvor. Ja det forstår hun udemærket godt, og så snakker vi lidt om vejret.

Senere, måske ved 5 tiden, hører jeg nogen råbe nede fra bunden af min have – Er du stærk? Og jeg ser så den her gråhårede mand, jeg gætter omkring de 60-65, komme vadende ind i min have og op gennem den – Jae jeg spørger fordi jeg lige har lavet den her bænk og godt kunne bruge lidt hjælp til at bære den op i traileren. Fint, jeg vader med ham hen til hans have, der ligger 3-4 haver fra min. Den er meget sirligt indrettet, ala min egen, men, efter det jeg vil kalde gammeldags maner: Køkkenhave i den ene side af haven, græs i midten af haven, og til anden side et hus, et drivhus, og nogle blomster.

Jeg hjælper ham med hans måske 3 meter lange højbed han har lavet, til hans gamle mor, siger han. Han snakker og snakker, og jeg forsøger adskillige gange ligesom at afslutte og sige – Nåmen jeg må også tilbage og videre. Klokken 5 er der ikke så meget havetid tilbage, og jeg havde ting jeg ville færdiggøre. Men så da han står og snakker tænker jeg – Nåmen så kan du måske hjælpe mig en dag? Ja, kigger han spørgende på mig – Ja hvis du en dag skal i jemogfix kan du lige se om jeg er i min have – Øh hvorfor, spørger han – Så jeg kan køre med og købe lidt brædder, jeg mangler brædder, svarer jeg – og jeg har ikke rigtig køremuligheder med nogen der har en trailer – Nåååå, nu forstod han – Jamen du kigger bare over hvis du skal hente nogle ting, siger han.

Super. Så nu har jeg måske kørelejlighed med trailer til jemogfix. Skal siges, jemogfix ligger 5 minutters kørsel fra haveforeningen, så det er bare en lille smuttur.

Min plan for den her side af køkkenhaven begynder at blive tydelig. Der jeg vil så græs er i sti systemet sådan midt, lidt oppe, til venstre i billedet, og måske også på modsatte side af den lille terasse, det har jeg ikke helt besluttet endnu.
Min terasse i hjørnet. Foran den er der staudebed, til siden er der en sommerfugle busk og krydderurte bed
Køkkenhaven set fra hækken ud mod grusstien.
Den ene side af køkkenhaven set lidt nedefra i haven