Jeg elsker REMA


Efter jeg kom hjem fra haven var jeg en tur i Rema, og vupti, deres markedsplads rækker var pludselig fuld af haveting, så jeg skyndte mig at købe nogle spirepotter og minidrivhus. Jeg ved ikke lige om jeg får brug for de minidrivhuse i år, måske, måske ikke. Indtil videre sår jeg nu i de spirepotter.

Jeg har lige sået 5 sukkerærter, 5 stangbønner, og 5 sukkermajs. Måske er jeg lidt tidligt ude med min forspiring, måske er det et sats. Hver gang jeg læser om dyrke vejledninger for diverse frø og grøntsager og blomster tænker jeg – måske de vejledninger er forældede, det er vejledninger i forhold til det danske vejr og havesæson for 20-30 år siden, ikke som det er i dag, med klimaforandringer.

Jeg regner for eksempel med at sætte mine forspirede ærter ud i starten af april, langt tidligere end vejledningerne.

Dernæst skal siges, ja, jeg har kun sået 5 af hver, fordi jeg ønsker variation i hvornår de bærer frugt.

Sluttelig, mine første forspirede spinat som jeg såede vistnok mandag eller tirsdag er begyndt at spire.

Sådan praktisk om hvordan jeg forspirer: Som beskrevet bruger jeg enten minidrivhuse, hvor jeg løbende holder øje med fugtigheden inde i dem, hvilket kan ses på om der er dug/vand på toppen af dem. For dem jeg har sået i små potter/papbægre, der lægger jeg plastik film over sålænge de ikke er for store til det. Ærter skal have rigeligt med vand, så dem giver jeg masser vand. Jeg vander dem med en spray flaske, det giver jævn og sikker vanding. Det er nemmere at forholde sig til “3 spray” med vand, end at jeg står og hælder vand ned i jorden. Det giver også en mere jævn fugtighed.

Og så holder jeg øje med mine bakker og bægre med spirer konstant. Som min far for et par år siden, da jeg såede ting i hans have, tørt konstaterede – Du kan jo gå rundt og glo på dem hele tiden.

Yeps. Her i min lejlighed er jeg nød til at gøre det. Jeg har typisk 30 grader i stuen, hvor mine spirer står, når jeg sover. Hvis jeg glemmer at spraye dem med vand eller bare ikke får dækket dem til med film, så tørrer de nemt ud over en nat.

De ærter der er spirret og som jeg ikke længere dækker til sætter jeg ud i køkkenet når jeg ikke er hjemme eller når jeg sover, i køkkenet er der koldere, men mindre sol.

Når jeg sætter et frø i en lille potte, så fylder jeg den først med muld til det niveau frøet skal lægges i, sprayer jorden til med vand, lægger frøet, lægger mere muld, efter sådybden, ovenpå, og sprayer så igen. Dvs. jeg gør ikke hele mulden i potten drivvåd.

Mit bedste råd til at forspire og generelt dyrke ting er, at man skal behandle frø, spirer og planter som om det var dit barn, de kræver konstant opmærksomhed og omsorg. Man sætter ikke en chili til at forspire og så ikke holder øje med den i en uge.