Forspiring


Små røde chili med frø af selvdyrkede chili, og nogle rynkede gule chili jeg købte i superbrugsen og tørrede og så fik frø fra.

Det er 2 uger siden jeg begyndte at forspire chili. Jeg satte dem i mine mini drivhuse. Jeg har rigeligt med varme på i min lejlighed når jeg er hjemme, så mini drivhusene har en nyttig effekt: De holder på vandet/fugten inde i bakkerne, ellers ville jeg risikere jorden tørrer ud og spirerne det samme.

Jeg har brugt de bakker i flere år, og med godt resultat hver gang. Siden sidste år har jeg selv samlet bakker typisk fra superbrugsens delikatesse, altså plastik bakker med et gennemsigtigt højt låg der også burde kunne bruges som et mini drivhus.

Udover de chili på billedet ovenover har jeg sat jalapanos, og så frø fra en gul peber der lå halvt indtørret i min fars køkken hvor jeg så tog nogle frø fra. Foreløbig er 1 af de frø spiret, og 4-5 jalapenos. Jeg sætter nogle flere jalapenos frø i dag, 4-6 planter er for få, netop med jalapenos ønsker jeg en hel del, så jeg får mange frugter og kan sylte dem.

Forrige år syltede jeg selvdyrkede chili, og smagen er simpelthen helt fantastisk meget bedre end hvis sylter jalapenos med frugter jeg køber i supermarkedet.

Når jeg er startet med at forspire chili så tidligt er det meget simpelt fordi jeg så forventer at have store planter i god tid, og måske frugter tidligere. Når spirerne eller de små planter bliver for store til mine minidrivhuse vil jeg plante dem ud i små potter som jeg stadig vil have stående i stuen, og så først plante dem ud i maj, eller sætte dem ud, hvis mig og min far har fået mit drivhus op og stå til den tid.

Jeg har overvejet bare at sætte chilierne i køkkenhaven, som sådan tror jeg ikke det er noget problem, når det først er relativt store planter tror jeg varme ikke er det vigtigste, men sol sol og sol. Problemet med det er dog fugle. Fugle spiser gerne chili, de kan ikke smage eller føle det stof (jeg har glemt navnet) som gør chili stærke, fugle er ligeglade. Jeg oplevede forrige år hvor jeg havde snackpebre (som faktisk er paprika, som faktisk er en chili) stående i min fars drivhus, og der manglede en rude i bagenden, og der var en fugl der gentagent forvildrede sig derind, og spiste lystigt af mine chili.

Så skal jeg have dem stående udenfor drivhus er jeg nød til at have et net henover når der er frugter.

I går såede jeg snackpebre af selvgroede pebre, og frø fra nogle små røde indtørrede chili jeg fik af en kollega sidste år. Og så såede jeg 9 ærte frø/ærter, men skal nok have sået nogle flere. Ærterne har jeg sået 3 styk sammen i nogle papirkrus jeg har haft købt i Rema, og så lagt noget film henover, igen, for at holde på fugten.

Det er også min plan at forspire spinat. Jeg har læst spinat kan sættes i haven tidligt, og det er godt for jorden, noget med det giver “sporer” i jorden som er godt for planter man sætter/gror senere. Og så kan jeg som sådan godt li spinat. 💪💪

Måske tager jeg fejl, måske er de 6 spirer alle den lille røde chili.